vlag-zwitserland35px.pngvlag-nederland35x53px.png

Edelsmeden

 

Wat begon als hobby is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze bezigheid naast het etsen en schilderen. Niet alleen omwille van het praktische voordeel van het niet nodig hebben van een duur atelier, ook om redenen dat ik hierin een nieuwe uitdaging zie.
Sieraden zijn driedimensionaal. Daarin betreed ik een nieuw gebied na het jarenlange denken en werken in het platte vlak. Toch leeft in mijn edelsmeden ook de schilder voort: mijn ervaring met composities en kleurgebruik zijn terug te vinden in mijn zelf ontworpen werkstukken. In dialoog met het materiaal ‘ontstaan’ als het ware nieuwe vormen en structuren. Die werk ik verder uit met de toevoeging van bijzondere accenten als edelstenen, gekleurd koperdraad en/of hier en daar een beetje 18 karaats goud.
Mijn eerste werkstuk was een beschilderd plaatje titanium. Tijdens een eendaagse workshop titanium-kleuren door middel van elektrolyse door Frank van Zwicht, bedacht ik dat het toepassen van deze techniek ook zou moeten kunnen resulteren in een schilderijtje met een eigen compositie. Uiteindelijk lukte dat. Vervolgens maakte ik in mijn eerste lessen bij Marjolein van Lubeck in Lelystad daarvan een halssieraad.
Dat smaakte naar meer. Eindeloos zijn de mogelijkheden om met zilver te ‘spelen’. Het materiaal laat zich op een prachtige manier vormen en behoudt toch haar eigenzinnigheid. Niet dat het maken van een werkstuk een gevecht is, maar toch… het vergt doorzettingsvermogen om uiteindelijk tot een mooi (hals-)sieraad te komen waarvoor het woord ‘ketting’ een belediging is.

© 2022 Else van Luin