vlag-zwitserland35px.pngvlag-nederland35x53px.png

Schilderijen

Zo af en toe maak ik een uitstapje naar de schilderkunst. Soms is dat omdat ik een hele tijd aan een prent heb doorgewerkt en daarna even wil afblazen. Meestal komen de schilderijen voort uit tijdnood, bij een opdracht of bij deelname aan een groepsexpositie rondom een specifiek thema, waarvan het me nog niet helder is dat ik daarop door wil gaan.

In mijn schilderijen wil ik op een grafische manier een vergelijkbare huid aan de kleuren en vormen meegeven als in mijn prenten. Het wit is essentieel. De intense zwarte en heldere kleuren daaromheen dienen om het wit te versterken. In een schilderij kunnen de kleurvlakken zelf meer karakter meekrijgen dan in een ets. Ik breng op het doek altijd eerst een structuur aan waarover ik gelaagd de kleuren schilder. Alle kleurvlakken hebben een eigen structuur met soms vlammend motief. In een ets zijn de in inkt afgedrukte vergelijkbare vormen ‘platter’. Behalve bij de collagraph.


Het zou nog wel eens zo kunnen zijn dat door de collagraph-techniek de behoefte aan het schilderen afneemt. De tijd zal het leren.

© 2024 Else van Luin