vlag-zwitserland35px.pngvlag-nederland35x53px.png

Gecombineerde techniek

Zoals ik in de pagina over mijn collagraph-prenten al aangaf, was ik in de loop van de jaren steeds meer figuratief gaan werken en was mijn onderwerpkeuze steeds meer beschouwend geworden.


De collagraph-techniek biedt schilderachtige, abstracte vormen. Hiermee kun je juist niet gedetailleerd figuratief werken. Strikt genomen zijn de etstechniek en collagraph twee uitersten. Deze uitersten bijeen te voegen tot opnieuw een harmonieuze compositie, is een extra grote uitdaging. Spannend, nog niet altijd geslaagd, maar toch de moeite waard om verder uit te bouwen. Want die prenten waar de combinatie wel gelukt is, hebben voor mij absoluut een extra dimensie.

 

De nieuwe ontwikkelingen die momenteel wereldwijd plaatsvinden, zijn ronduit fascinerend. Methoden om digitale fotografie over te zetten of teksten zo vanuit de computer te kunnen afdrukken zonder ze eerst handmatig in spiegelbeeld in een etsplaat te tekenen, zijn een verademing. Dat scheelt alleen al veel tijd. Natuurlijk, wanneer een tekst als ets is getekend en uitgebeten, dan hebben de letters een zekere bewogenheid en een reliëf die gedrukte teksten vanaf een polyester lithoplaat niet hebben.


Dus voor onderliggende lagen in een compositie, is de lithotechniek geschikt. Daarover wil ik één of meer lagen met etsplaten drukken, om alvast de huid meer ontroerende inktlagen mee te geven. En als laatste komt de collagraph in beeld. Als ‘the finishing touch’.
Welke technieken worden gekozen hangt af van de prent. Of liever van het verhaal dat in de prent tot uitdrukking moet worden gebracht. Ik wil niet volgens een vaste methode mijn prenten maken, in de geest van altijd eerst litho, dan altijd ets en tenslotte altijd collagraph. Soms is een combinatie van litho en ets genoeg.  Een ander keer volstaat alleen een litho met een drukgang collagraph.

© 2023 Else van Luin